Mark & Vinkælder
Domaine H ligger på den sydlige skråning af Mont de Brouilly med udsigt mod Beaujolais-bakkerne samt over den mere flade Saone-dal.
Udsigten bliver vi aldrig bliver trætte af. Den har været vores udgangspunkt og glæde, da vi begyndte denne rejse som vinproducenter. Med udsigten over markerne har vi haft mange drøftelser om projekter, renovering, udgifter, muligheder og sproglige udfordringer. Undervejs har vi nydt et enkelt glas eller to!
Vinmark
Vingården ligger i Côte de Brouilly, som er et af de 10 cru-områder i Beaujolais. Det er et af de mindste cru-område på 320 hektar og ligger på skråningerne hele vejen rundt om Mont de Brouilly. Neden for skråningen starter det større cru-område Brouilly.
Vi ligger direkte mod syd og får optimal sol. Vores vinstokkene er alle Gamay og er 45-65 år gamle.
Terroir
Det første, vi lærte, er, at Côte de Brouilly er det eneste vinområde i verden med blå sten. Først kunne vi ikke se det. Nu ser vi de blå sten alle steder på bakken.
Generelt er der meget granit, skifer og blå sten i jorden, som medvirker til en kraftig vin med en robust struktur og mineralske noter. Den bør gemmes nogle år for at opnå endnu bedre smag og rundhed.
Vinkælder
Vores vin laves på vores egen vingård. Druerne læsses af på nordsiden af huset og ryger via en sliske direkte ned i en stor betontank, hvor arbejdet i kælderen begynder. Vi har 3 vinkældre. Den første har 10 store betontanke, en ståltank, og diverse opbevaringstanke. Dernæst har vi en flaskekælder, som for nylig er blevet renoveret, samt en fadkælder. Vinen forlader først stedet, når den er hældt på flaske.
Egentlig er det misvisende at kalde det en vinkælder, da den ligger i stueplan. Det er generelt kendetegnende for de gamle vingårde i Beaujolais, at vinkældrene ligger i stueplan på grund af jordforhold med klipper og sten, som ikke gjorde det muligt at grave til kælder.
Høst
Vores høst foregår udelukkende ved håndkraft. Derved sikrer vi druerne en nænsom behandling til de ligger i de store tanke. Deltager man i høsten, oplever man, at det er folkloristisk, man møder folk fra flere lande, ofte er det godt vejr, og det er flot at være ude i vinmarken. Først og fremmest er det dog hårdt arbejde – især for ryggen!
Vi høster generelt medio august – primo september afhængig af varme og nedbør.
Gamay
Druen Gamay finder man flere steder i Frankrig og i flere lande. Dog er den særlig kendt fra Beaujolais, hvor man finder 60% af de franske Gamay-planter. I Beaujolais er 99% af vinplanterne Gamay.
Det er en vinplante, som er velegnet til de nordligere vinmarker eller bjergskråninger, takket være den tidlige modenhed. Gamay er dog følsom over for frost, fordi der kommer knopper forholdsvis tidligt.
Gamay har traditionelt været kendt for at være en lav vinplante, der ikke er bundet op, og som breder sig til alle sider. De tider er dog ved at ændre sig i Beaujolais, hvor flere og flere af vinplanterne bliver bundet op i rækker, og der fjernes planter, så der opnås lys og luft mellem rækkerne. Det er med til at øge udbyttet pr. plante og som det vigtigste: At øge kvaliteten. Desuden muliggør det, at jorden kan behandles maskinelt, som gør det økonomisk muligt at omlægge til økologisk.
Omlægning til økologi
Fra 2018 er jorden blevet dyrket økologisk og i juli 2019 ansøgte vi officielt om at blive en certificeret, økologisk vinproducent. Vi blev godkendte i juli 2022, og det vil sige, at den første vin med økomærket bliver årgang 2022.
Generelt, når man kører i et vinområde, kan man hurtigt se, hvor der sprøjtes med pesticider. Alle de vinmarker, hvor jorden er bar sprøjtes med pesticider. På vores vinmark ser det ud, som om ukrudtet vokser livligt. Det er skam ikke ”bare ukrudt”. Der er 20 forskellige plantearter, som er sået mellem rækkerne. Det betyder, at vinplanterne skal konkurrere med de øvrige planter om vand. Det tvinger vinplanternes rødder til at søge dybere ned i jorden. Dette giver øget terroir-smag til druerne og gør samtidig vinplanterne mere modstandsdygtige.
Omkring selve vinplanterne holdes ukrudtet væk. I vores tilfælde, og fordi vi har fjernet vinrækker til at skabe mere lys og plads mellem rækkerne, kan meget af arbejdet klares med traktor. Skal der luges med håndkraft, vil det blive for dyrt at omlægge til økologisk drift.
Økologi er kun første skridt. Vi arbejder også ud fra biodynamiske principper. Dels øger vi biodiversiteten med hæk, planter og på sigt træer i marken. Dels arbejder vi med at fremme levemulighederne for insekter og dels benytter vi – hvor muligt – Maria Thurns plantekalender for arbejdet i mark og kælder.